Chleba neutrální

Suroviny:
150g bramborového škrobu
150g rýžové hladké mouky
80g pohankové mouky
80g kukuřičné polohrubé mouky
2lžč soli
14g droždí čerstvého, 7g sušeného
360ml teplé vody

 

Postup:
V jedné míse smícháme mouky se solí. Ve druhé míse objemu kolem 2 litrů rozpustíme droždí ve vodě. Do vody vmícháme mouku a spojíme vařečkou v řidší těsto. Přikryjeme a necháme kynout v troubě na 35 stupňů po 60 minut, objem se zdvojnásobil na skoro 1,8 litru.

Po hodině vyložíme formu 900g nebo rozměr 26x12x8 papírem, přelijeme těsto a dáme znovu do trouby kynout na dalších 30 minut. Těsto by mělo alespoň o 1 centimetr nakynout. Vyjmeme formu, do trouby dáme na spodek starý pekáček a troubu rozehřejeme na 240 stupňů.

Vrátíme formu do rozehřáté trouby, na pekáček nastříkáme trochu vody z lahve s tryskou. Stáhneme na 220 stupňů, pečeme 45 minut nebo dokud vrch chleba nebude tmavější. Horkovzdušná na 2. pozici zespod, hřeje vrch a spodek, ventilátor jen ofukuje.

Upečený chleba vyklopíme z formy a necháme 10 minut vychladnout, potom stáhneme papír a dáme zcela vychladnout na mřížku.

Teplý se lepí, vychladnutý už jde krájet bez problémů. Kůrka je křupavá.

Recept je z knihy How to make bread.

--

upravit teplotu a čas na propečení středu a trošku měkčí kůrku

polovinu škrobu nahradit tapiokou, ať není tak hutný

toustový chleba - nechat škrob a část kukuřičné nahradit tapiokou