Ricotta se smetanou

Suroviny:

250g ricotty
250ml smetany na šlehání
60g cukru
1lžč vanilkové esence
50g hořké čokolády strouhané
2 bílky
trošku soli
250 malin nebo jahod na omáčku
mušelín nebo silonová látka do skleniček
 
Postup:
Ricottu necháme v sítku okapat, potom přes něj sýr protlačíme do mísy. K ricottě přidáme cukr, smetanu a vanilkovou esenci. Všechno vyšleháme do tužší pěny, nebude z toho úplně pevná šlehačka. V jiné misce ušleháme pevný sníh z bílků a soli.
 
Nastrouháme čokoládu a vše promícháme vařečkou do spojité hmoty.
 
Vyložíme si skleničky 200ml mušelínem nebo silonovou látkou, směs rozdělíme lžicí do skleniček a dáme do lednice na půl dne vychladit.
 
Před podáváním rozmixujeme maliny nebo jahody, které přisladíme cukrem. Skleničku překryjeme talířkem, obrátíme dnem vzhůru a bábovička vyjede sama, jen stáhneme mušelín. Ovoce nalijeme vedle bábovičky a podáváme.