Ultimate pizza sauce
Suroviny:
2lž olivového oleje
1lž másla
1/2 hrnku nasekané cibule
1/4 hrnku nasekaného celeru
1 stroužek utřeného česneku
1 konzerva naložených rajčat
80g chuťově lepšího kečupu nebo rajského protlaku (malá konzerva protlaku)
2lž strouhaného parmazánu (není nutný, ale s ním je lepší chuť)
1lžč bazalky
1lžč oregána
1/2lžč soli
1/2lžč cukru
1/4lžč pepře
bobkový list
1lžč vrchovatá mletého fenyklu (je nutný)
Postup: cibuli osmažíme na oleji a másle do sklovata, přidáme česnek a celer a smažíme ho až začnou lehce hnědnout. Pak zalijeme rajčatama se šťávou a protlakem, chvíli prováříme. Přidáme sýr, koření a pokud máme možnost, pomeleme fenykl. Prováříme na mírném plameni až omáčka zhoustne.
Po zhoustnutí necháme trochu zchladnout a pak rozmixujeme buď v mixéru nebo ponorákem.
Toto množství vydá na 3 az 4 pizzy průměru 26cm. Směsi je asi 600ml. Co se nespotřebuje, je možné zavařit v mikrovlnce, na každých 100ml při 700w počítat 1 minutu.
Omáčka je výborná i k těstovinám.
Ze zavařeného celeru mi chuťově přijde hodně podobná jako ze zamraženého, čerstvý jsme zatím nezkoušeli.
Recept je v originále https://www.food.com/recipe/ultimate-pizza-sauce-114392