Tvarohový dezert

Suroviny:

1/2kg tvarohu
150g cukru
60g hery
5lž hladké rýžové mouky nebo 3lž rýžové a 2lž bramborového škrobu
2 vejce
vanilkový cukr
2lžč sody
 
Postup: Zapneme troubu na 170, vymažeme a vysypeme formu o průměru 26 cm nebo menší pekáč.
Ze studených bílků vyšleháme sníh, pevnější mi připadá, když se před šleháním přidá trochu soli. Sníh dáme do lednice a smícháme zbytek surovin. Do nich lehce zapracujeme sníh, hmotu natřeme do formy a dáme péct asi na 30 minut.
 
Hmota se postupně začne nafukovat, po 30 minutách zkusíme špejlí, jestli je ve prostředku ještě řídká. Vlhká bude pořád kvůli vodě v tvarohu.
 
Po upečení necháme zchladnout, objedeme okraje formy plastovou nebo dřevěnou vařečkou, aby se buchta odlepila a netrhala při nabírání.
 
Původně jsem to chtěl dát do vyššího malého pekáčku, ale pak mi došlo, že to nebude jak vyndat. Takže jsem použil formu na dort, která má otevírací kraj a ten po upečení sundal. Jinak bych do pekáčku použil pečící papír a s ním celou buchtu přenesl na talíř.
 
Tvaroh je použitý jeden z kostky, jeden z vaničky, ale je to jedno. Když budou oba z vaničky, nechá se to v troubě o pár minut déle.
 
Recept vychází z receptu https://www.mimibazar.cz/recept.php?id=77891&user=91546, jen je upravené množství.