Višňové řezy s mascarpone

Suroviny korpus:
3 vajíčka oddělená
1lž kakaa
40g hladké rýžové mouky
15g bramborového nebo kukuřičného škrobu
1/4lžč guaru
1/4lžč sody

Suroviny krém:
250g mascarpone
20g vanilkového cukru
50g cukru moučka
2lž rumu nebo griotky
150g zakysané smetany
3 plátky želatiny nebo 1/2 balíčku práškové želatiny

Suroviny želé:
500g višní
80g cukru
20g vanilkového cukru
2lž vody
1 balíček dortového želé

 

Postup korpus:
Necháme vyhřát troubu na 170 stupňů, vymažeme si pekáček 20x30. Mezitím vyšleháme bílky do pevného sněhu, dáme stranou do lednice. V misce smícháme mouky, sodu, kakao a guar. Ve větší míse vyšleháme žloutky s cukrem, až se rozpustí.
Do žloutků postupně zamíchávámě sníh a mouky, sníh obalujeme stěrkou. Těsto nalijeme do pekáčku od krajů do středu a zahladíme stěrkou.
Necháme péct asi 20 minut, dokud nebude pevné. Po upečení dáme vychladnout.

 

Postup krém:
Do mísy dáme všechny přisady až na želatinu. Želatinu rozehřejeme v pár lžicích vody na pánvi, aby vytvořila čirý roztok. Necháme chvíli vychladnout a přilejeme do zbytku surovin. Prošleháme metlama do hladkého krému. Dáme stranou a svaříme višně.

 

Postup želé:
Višně vypeckujeme pokud nejsou moc měkké. Dáme do kastrolu, zasypeme cukrem, zalijeme vodou a necháme chvíli povařit až pustí vodu. Potom višně zcedíme a necháme trošku okapat. Naskládáme je na korpus do rovnoměrné vrstvy.
Na višně natřeme krém z mascarpone a zahladíme stěrkou.
Odměříme si kolik máme šťávy z višní a dolijeme do 250ml studenou vodou. Přelijeme do pánve nebo hrnce, vsypeme dortové želé a rozmícháme. Prohříváme asi 1 minutu varem, potom stáhneme z plotny a občas promícháme, dokud nezačne trochu houstnout.
Potom se musí hned přelít na krém a rozetřít, začne tuhnout poměrně rychle.

 

Dáme vychladit přes noc do lednice.

 

Recept je z www.zorka.estranky.cz/clanky/recepty/rezy_-zakusky.html někde ke spodní třetině stránky, v krému není šlehačka, protože moc zjemnila chuť a krém nebyl už tak výrazný. Korpus je upravený bezlepkový.