Bramborové suffle

Suroviny:
500g vařených brambor, asi 650g neoloupaných
100ml smetany na vaření
40g másla
4 vejce, žloutek a bílek zvlášť
1lžč solamylu
1/2lžč sody
200g hermelínu
pepř
muškátový oříšek
trošku soli do sněhu

 

Postup:
Uvaříme oloupané brambory do měkka, sehřejeme smetanu a spolu s máslem vyšleháme hladkou kaši. Ručně ušťouchané brambory jsou místama hrubé. Necháme vychladnout.

Rozehřejeme troubu na 200 stupňů. Vymažeme keramické formičky na suffle nebo hrnečky máslem.

Z bílku se solí vyšleháme pevný sníh. Žloutky smícháme se solamylem a sodou, pepřem a případně muškátovým oříškem. Dvě třetiny sýru nakrájíme na drobné kostičky nebo hrubě postrouháme. Zbylou třetinu nakrájíme na plátky.

Žloutkovou směs a kostičky sýru vmícháme do vychladlé bramborové kaše. Potom lehce zapracujeme sníh obalováním v kaši.

Naplníme formičky do tří čtvrtin a dáme péct na 25 minut, 2. pozice zespod, hřeje vrch a spodek. 10 minut před koncem položíme do formiček plátky sýru a necháme roztéct.

Po upečení chvíli počkáme až se suffle odlepí od formiček a pak vyklopíme, pokud podáváme jako přílohu k jídlu. Jinak necháme vychladnut a vyklopíme až potom.

 

Těsto vyjde na 6 formiček z Ikei o objemu 230ml, takže 6 běžných hrnků o objemu 250ml, nebo 12 muffinů v plechu. Ve středu je vložená kostka sýru na roztopení. Sýr nahoře začal bublat a trochu ho vyteklo přes kraje, takže formičky nedávat úplně plné.

Recept je opsaný, pravděpodobně z kuchařky Pokrmy z brambor.