Chleba kořeněný s rozinkou

Suroviny:
125g bramborového škrobu
125g rýžové hladké mouky
75g pohankové mouky
75g kukuřičné polohrubé mouky
2lžč soli
75g tmavých rozinek
75g sultánek
kůra z 1 citronu
kůra z 1 pomeranče
1lžč mleté skořice
1lžč mletého zázvoru (Kotanyi)
2 rozemleté hřebíčky
10g droždí čerstvého, 5g sušeného
300ml teplé vody
2lžč medu

 

Postup:
V jedné míse smícháme mouky, sůl, koření, kůru a rozinky. Ve druhé míse objemu kolem 2 litrů rozpustíme droždí ve vodě s medem. Do vody vmícháme mouku, směs bude řídká asi jako jogurt. Zakryjeme a necháme kynout v troubě na 35 stupňů po 60 minut.

Vyložíme formu 900g nebo rozměr 26x12x8 papírem na pečení, přelijeme do ní nakynuté těsto, přikryjeme a necháme dalších 30 minut kynout v troubě.

Do trouby dáme na dno starý pekáček, vyhřejeme na 240 stupňů. Vložíme chleba, na pekáček nastříkáme z lahve s tryskou vodu. Stáhneme na 220 stupňů a pečeme 45 minut nebo dokud povrch nebude tmavěji hnědý. V horkovzdušné na 2. pozici zespod, hřeje vrch a spodek, ventilátor jen ofukuje.

Po upečení vyklopíme z formy, necháme 10 minut vychladnout. Stáhneme papír a dáme chladnout na mřížku.

Teplý chleba se lepí při krájení, chladný už jde pěkne.

Recept je z knihy How to make bread.

--

zázvoru dát jen polovinu

rozinky nahradit brusinkou