Bramborové muffiny

Suroviny:

550g nastrouhaných syrových brambor (asi 750g neoloupaných)
150g anglické nebo 2 nožičky čertíků (globus nebo jiné bezlepkové)
230g hladké rýžové mouky nebo 160g rýžové a 70g bramborového škrobu
3lžč sody
1,5lžč soli
1/4lžč pepře
150g strouhaného sýru
2 vejce
80ml oleje
125ml mléka nebo piva
 
Postup: dáme bokem trochu sýru na posypání a všechno to smícháme dohromady. Do muffinového plechu naskládáme košíčky a plníme je těstem až po jejich okraje, zbylé těsto dáváme do středu jako hromádku. Nebo koláčovou formu 26cm vymažeme sádlem a těsto lijeme z krajů do středu formy.
 
Peče se to na 200 stupňů asi 35 minut ve středu trouby, 45 minut na 170 stupňů v horkovzdušné na středu, hřeje spodek a ventilátor. Hotové jsou až začínají nahoře zlátnout.
 
Asi 10 minut před dopečením se muffiny posypou sýrem a dají zpátky dopéct, lepší péct se sýrem nahoře kratší čas, aby se nepřesušil a nezhořknul.