Kukuřičný koláč s citronem

Suroviny korpus:
80g změklého nebo roztopeného másla
80g hnědého cukru
1 vejce
100g hrubě drcených mandlí
1lžč vanilkového extraktu
1lž citronové šťávy
40g kukuřičné polohrubé mouky
1/3lžč sody

Suroviny poleva:
1 a 1/2lž citronové šťávy
45g cukru moučka

Postup korpus:
Spaříme mandle, vyloupeme a ještě vlahé je nadrtíme v mixéru. Nepůjde to úplně na prášek, jen tak akorát na hrubo. Zapneme troubu na 150 stupňů.

V jedné větší míse vyšleháme máslo s cukrem, dokud se cukr nerozmíchá.

Ve druhé smícháme kukuřičnou mouku se sodou. Vše přidáme do první nádoby a prošleháme do hladkého těsta.

Vymažeme olejem a vysypeme stejnou kukuřičnou moukou menší pekáček 15x20cm, nalijeme těsto, zahladíme a dáme péct na 45 minut. Horkovzdušná na 150 stupňů, 2. pozice zespod, hřeje spodek a ventilátor.

Pár minut před dopečením si namícháme polevu, bude trochu tužší. Vyndáme upečený korpus, necháme odlepit od pekáčku a dokud je ještě docela teplý, natřeme jej polevou. Zatuhne asi za půl hodiny a zůstane křupavá.

Recept je z https://www.simply-free.co.uk/myfiles/Lemon%20Polenta%20Cake.doc upravené množství na jedno vejce.